Cateva clarificări despre Trei Bețivi

•  

Free speechDeoarece astazi ni s-a atras atenția asupra unor postări apărute pe un site de “socializare”, ținem să spunem și să clarificăm câteva aspecte referitoare la www.treibetivi.net. Postările despre care am vorbit erau mai degrabă un amalgam incoerent și semi-isteric de critici ale unui singur individ, dar se vedea clar că individul în cauză avea o viziune complet greșită despre acest site/blog/cum vreți să-i spuneți. Nu contează cine este individul despre care vorbim aici, iar acest post nu este un răspuns personal adresat respectivului, ci o încercare de a corecta anumite păreri greșite ce ar putea apărea la unii dintre cititorii nostri și pentru a ilustra care este, de fapt, rostul acestui blog.

În primul rând trebuie să spunem ceea ce NU este și nici NU se vrea a fi acest blog. NU este un blog de critică muzicală academică, cei care postează aici NU sunt critici muzicali profesioniști cu diploma de Conservator in vitrină, iar articolele pe care le veți găsi aici NU au la bază pretenția de a prezenta într-un mod profesionist, obiectiv, jurnalistic, deontologic etc prestațiile live ale unor trupe, muzica pe care acestea o fac sau diverse albume ale lor. NU veți găsi limbaj tehnic sau jargon muzical, decât într-o limită foarte restrânsă.
Dacă doriți să citiți recenzii impecabile ca stil, obiective și dintr-un punct de vedere academic în ceea ce privește muzica, atunci vă încurajăm să mergeți în altă parte, pentru că nu veți găsi așa ceva pe aici. Aceste lucruri sunt scrise, mai pe scurt, și la secțiunea “About”, dar am o vagă impresie că mai nimeni nu o observă/citește.

Acum dacă am precizat ceea ce nu facem, vom explica, în câteva cuvinte, ceea ce facem. Nimic greu de înțeles, dealtfel, pentru că acesta este un simplu blog, ca multe altele de pe internet, creat și întreținut de un grup de prieteni, cărora le place metalul și nu numai, care merg pe la concerte ca simpli spectatori și care, după ce ajung acasă, scriu o recenzie despre ce au văzut (sau n-au văzut, în funcție de cât au consumat) pe acolo și o postează aici. Este atât de simplu.

Recenziile respective sunt scrise, în totalitate, din perspectiva unor simpli “metaliști”, într-un limbaj degajat, uneori entuziast și subiectiv și vor vorbi, în mare parte, despre atmosfera din public, despre atitudinea trupelor care au cântat și câteva cuvinte generale despre muzica trupelor respective și despre ce impresie ne-au lăsat nouă. Mai lăsăm și două-trei cuvinte despre localurile în care se desfășoară concertele, mai ales dacă au apărut recent, pentru că sunt lucruri care pot interesa pe cei care nu au mai fost acolo până în acel moment și care sunt curioși.

Pe de altă parte, mai există, ocazional, în unele articole, și câteva glume sau aluzii pe care le înțelegem doar noi sau cunoscuți de-ai noștri. Să nu se înțeleagă din asta că vrem să facem un fel de cerc închis și să nu ne citim decât noi între noi. Dar, repetăm, fiind un blog neprofesionist, nu vedem de ce nu ne-am permite, ocazional, câte ceva de genul ăsta, mai ales că astfel de glume sau aluzii nu predomină, în niciun caz, iar cei care nu înțeleg despre ce-i vorba pot, foarte simplu, să treacă peste ele.

Nu credem că mai are rost să insistăm cu explicații care sunt destul de simple de înțeles.
Scriem cronici de concerte, atunci când mergem, din pură plăcere și pasiune pentru muzică și nu pentru că am avea vreo obligație profesională sau de orice altă natură. Dacă nu scriem despre un concert- pentru că n-am avut chef sau din orice alt motiv- este din nou o alegere subiectivă, fără absolut nicio obligație față de nimeni.

Nu avem, în niciun caz pretenția, de a ne numi “autorități” în ale muzicii și de a cere cititorilor să ia de bună orice concluzie sau relatare a noastră despre o anumită trupă sau gen muzical anume. Nu avem pretenția de a fi formatori de opinie. Puteți să fiți sau nu de acord cu ce scriem aici, în orice caz există rubrica de comentarii. Dacă cineva consideră că am greșit undeva sau vrea să corecteze vreo eroare de-a noastră, poate oricând să o facă.
Noi ne străduim să redăm cât mai exact cum am trăit noi, personal, un concert anume și cam ce muzică a fost pe acolo, și cum o vedem noi. Că poate n-o facem prea bine și riguros, reveniți la ce am scris mai sus.

Ar mai fi un lucru de spus, referitor la un anumit tip de mentalitate, care sună cam așa : “Ce comentați voi, bă de ăștia??? Ei măcar bagă o grăma’ de bani în scule și album și veniți voi să ziceți că sunt de căcat. Când o să faceți și voi ce fac ei, d-abia atunci să comentați”.
Pe scurt, da, o să găsiți și comentarii sau recenzii negative pe aici. De ce ? Pentru că așa am văzut noi lucrurile și asta este părerea noastră. Dacă vă simțiți ofensați există unele site-uri care-și spun “profesioniste”, iar acolo nu veți găsi niciodată vreo recenzie sau părere negativă, iar orice posibil conflict e evitat din start, într-o acceptare nediscriminată și politically correct, ca nu cumva să fugă potențialii utilizatori fani ai trupei criticate.

Încă o dată, nu avem pretenția că viziunea noastră este cea corectă și deține adevărul absolut.

Iar că trupa x bagă bani și “încearcă ceva” nu-i un argument că nimeni, care nu face ce face ea, nu are dreptul s-o critice. Deobicei ăsta este doar un paravan după care se ascund nulitățile. Artiștii cu coloana vertebrală la locul ei n-ar avea niciun motiv să se descurajeze sau să se simtă jigniți de anumite critici, inevitabile, până la urmă, care apar pe parcurs. Dacă sunt complet nefondate, nu vedem ce i-ar împiedica să nu le acorde absolut nicio atenție.

Atât am avut de spus despre subiectul ăsta. Repetăm, nu am făcut-o pentru că ne-am simțit în vreun fel jigniți, sau că suntem în vreun fel sensibili la critici negative, dar pur și simplu pentru a evita, pe viitor, orice fel de neînțelegeri despre scopul acestui site și despre rolul lui.
Dealtfel, ne puteți găsi și la majoritatea concertelor din București dacă aveți să ne întrebați sau să ne spuneți ceva

Postat în:

Betivisme

Scris de: mihai , 12 februarie 2012

Ultima modificare: ursu' , 21 noiembrie 2016


One thought on “Cateva clarificări despre Trei Bețivi

  1. Si vin si eu cu o completare, in contradictie cu afirmatia ca noi n-am sti cate cheltuieli are o trupa si cat timp liber le ia sa faca muzica pe care o fac, am si eu de spus asta: ba da, stim cati bani si cat timp cheltuie o trupa ca sa ajunga sa cante, stim si cat de greu e sa faci asta pentru ca avem prieteni prin multe trupe si stim de la ei cum e. Dar mai e o chestie: nu cred ca sunt multi metalisti/rockeri/punkeri/hardcoristi care sa cumpere atatea produse la concerte cum facem noi. Nu cred ca a existat un concert la care sa mergem si sa nu ne cumparam macar un tricou si un CD. Si cu asta ne mandrim, pentru ca stim ca in felul asta ii ajutam pe cei care fac muzica.
    O alta chestie e si faptul ca unii au impresia ca site-ul asta e facut asa, din aer, ca noi nu cheltuim nimic si nu ne pierdem o parte din timp scriind aici. Eh, vedeti voi, si site-ul asta costa ceva bani, ne ia si timp, dar nu ne-am plans nicaieri despre lucrul asta. Si stiti de ce? Pentru ca o facem din pasiune, nu pentru bani sau celebritate.
    Daca nu va place, bine, daca va place, ne dati o bere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.