Gogol Bordello, punk cu vioara si acordeon

•  

In sfarsit Gogol Bordello a venit iar in Bucuresti. Nici nu i-ar fi fost greu.. prietena liderului trupei e din Focsani iar casa lui ceva mai sus la “mama Ucraina”. Pe vocalul trupei il cheama Eugene Hütz dar pentru ca se identifica prea bine cu numele trupei mai toti ne referim la el ca … Gogol Bordello.

Nu-mi dau seama pentru ce motiv la unele concerte se aleg cele mai proaste locatii posibile. Ce puteau alege la un concert Gogol Bordello unde se canta gypsy punk? Nimic mai ‘potrivit’ ca … Sala Palatului. Puteau la fel de bine sa aleaga Teatru National sau de ce nu chiar Opera Romana. Nu-mi imaginez cum poate exista un concert Gogol Bordello fara spatiu de desfasurare si mai ales si mai presus fara alcool, acesta fiind un ingredient de baza la o astfel de intamplare. Dar la Sala Palatului nu se vinde niciodata alcool indiferent de eveniment (probabil ca ar falimenta). Oricum cand am intrat eram dominat de o veselie nestapanita gandindu-ma ca in curand scena si scaunele alea pe care trebuia noi sa stam (ca doar aveam rand si numar pe bilete) o sa ia foc. Cum dracu sa stai pe scaun cand punk-ul cu acordeon Gogol Bordello se canta pe mese?

Dar ne-am conformat cu totii cuminti si ne-am cautat randul si locul sa ne gasim cu alti prieteni la locurile noastre ca la teatru de opereta. In deschidere mixa si recita rap Pedro Erazo membru Gogol Bordello, dar se auzea cam incet. Eram entuziasmat de concert si nu-mi puteam tine fundul pe scaun asa ca rupeam randurile dansand, facandu-mi incalizrea. Noroc ca cineva reusise sa intre cu o sticla de votka camuflata in cola pe care o savuram compatimindu-ne ca e pe terminate. Se vedea campul de scaune din fata si din spate pe care in urma cu 2 ani Kusturika incepuse sa o ia la sanatoasa prin sala cantand si sarind pe spatarele scaunelor in uralele publicului.

Si pentru ca MC-ul isi terminase treaba am parasit definitiv scaunele alea ajungand in fata scenei. Acum cativa din cei care au platit dublu pe bilet erau revoltati de adunatura din fata scenei ca doar ei au platit mai mult sa stea in fata si noi niste intrusi am venit langa ei si mai si stam in picioare. Drept pentru care un ‘spectator’ ofensat ne apostrofa intrebandu-ne daca noi avem locuri in picioare. Acum daca eram la opera, filarmonica, teatru, intelegeam. Dar la un astfel de concert intrebarea era ridicola. Locul din fata devenea tot mai aglomerat si daca nu concertul probabil asta avea sa ii ridice in picioare pe cei ca asta care se asezasera in scaun comod ca inntr-un fotoliu.

Si concertul se deschide cu Tribal Connection, un cantec cum nu se putea mai potrivit pentru un loc unde totul incepe cu ‘nu ai voie sa’. Eugene deschide o sticla de vin din care bea cu sete si pe care o preda celor din fata. Apoi are o nemultumire cu omu de la lumini si il cearta pe acesta intr-un mod foarte personal ‘Fuck you! You Asholle!’ Lumea venita in fata se dezlantuie topaind frenetic si cantand versurile. Cine si-ar fi inchipuit ca vioara si acordeonul pot completa un punk asa de voios vreodata? Sigur nu cineva care crede ca punk-ul poarta vreo eticheta. Pur si simplu se deborda de energie… 2 ore de veselie si adrenalina continua pe 60 Revolution, Zina-Marina, Not a Crime, Pala Tute nu ne-am optit pana la o piesa cu ceva influente regge-samba … cand am dat o fuga sa iau ‘otrava’ cum spune un amic … adica apa (in lipsa de alcool) nu de alta dar ma deshidratam. Show-ul continua in forta… Wonderlust King si deja toata lumea sarea in acelasi ritm insufletita de veselia aia in care nu-ti mai pasa de nimic si in care iti pierzi din prejudecati si conventii sociale. Think Localy Fuck Globaly, Ultimate, Oh No, Immigraniada, Imigrant Punk, Ammerican Wedding. Cantarile sunt directe, neserioase iar accentul vocalului parca ia la misto pretentiile sociale si de superioritate.

Atmosfera era asa cum trebuia sa fie. Tota lumea topaia doar ici colo ca exceptii mai erau cate unii asezati comod in scaunele lor numeroatate. (wtf?!) N-as fi crezut ca pot fi si oameni plictisiti la un asfel de concert… fara sa vreau am observat chiar langa mine 2 indivizi care pareau ca nu intelegeg ce atata zarva. Totusi marea parte a publicului era la inaltime, se agita, dadea din toate membrele si topaia cu spor pe ritmurile intense de punk ‘tiganesc’. La Start Wearing Purple deja imi venea sa ma sui pe scaune. Se canta My Companjera, Sun Is On My Side si nimeni nu parea ca vrea sa se opreasca. Totusi sti ca se cam termina cand trupa isi prezinte membrii … pe tari … 9 petrecareti refugiati imigranti din diferite parti de pe glob: Rusia, Israel, Etiopia, China, SUA, Ecuatior si bineanteles Ucraiaina. Aplauze iar strigaturi, chiote, tipete … si parasesc scena… ne-au dat emotii ca nu vor bisa. Revin pe scena si petrecera se incinge iar 20 de minute. Se canta o piesa inchinata prietenilor Clejani si ultima alcoolului… Alchool, face deliciul publicului insetat care fredoneaza versurile … aducandu-se astfel o oda, un omagiu sacru in cinstea celui mai bun prieten al omului, alcoolul :-)


gogol bordello gypsy punk

Imi pare rau ca n-au cantat piesa mea preferata de la ei I Would Never Wanna Be Young Again acum 2 ani cu haiducii clejani (Taraf de Haiduks) la un loc pe scena a iesit o nebunie si toata lumea chiuia piesa; as mai fi vrut sa cante celebra Super Theory Of Super Everything unde ‘the Lord ain’t got no humor’. Dar asta e, data viitoare… asta fiind un turneu de promovare al utimului album Trans-Continental Hustle, daca ar fi fost dupa mine as fi vrut sa cante tot albumul Gypsy Punks.

In final ‘Bordello’ nu lasa microfonul si anunta un after party in Underwall .. dar pentru ca peste tot se anuntase In Control am fost si am baut cu spor in ambele locuri. In Underwall a venit in cele din urma trupa, s-au luat autografe, am asistat la o tiganiada cu chiatari ai unor debutanti si dupa ora 2 fiind destul de alcoolizat pentru o joi si pentru a mai lua masina am plecat cu primul taxi.

Postat în:

Cronica de concert

|

Etichete:

Scris de: Ciprian , 17 martie 2011

Ultima modificare: Ciprian , 7 iulie 2012


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.