Incantatii intunecate in Fabrica

•  

Kistvaen & Dordeuh @ Fabrica, 16 noiembrie 2013

Pentru ca demult voiam sa ajung la un concert Dordeduh, acum mai bine de o saptamana mi-am luat straiele negre pe mine si am ajuns pe la 9 jumatate in Fabrica. Multa lume, mult fum si multa vorba in asteptarea concertului.

Deschiderea a fost facuta de Kistvaen care are un nou vocal, venit de la Apa Sambetii. Cu toate ca si Fane avea o voce foarte buna, acum 2 ani urmarind un concert foarte reusit in vechea formula, vocea noului vocal e mai viscerala si da un aer ceva mai crunt formatiei. Vocalul a aparut cu un tricou negru pe cap ceea ce cu luminile stinse a proiectat o imagine interesanta, parca in centru scenei era o gaura neagra de unde se auzea vocea diabolica.

Au inceput sa curga rafalele de black depresiv bine lucrat, incat la un moment dat parca se simteau in background niste clape atmosferice, pe scena fiind defapt doar tobele, chitarile si vocea. Am ascultat material nou, cu unele injectii de post metal, sau cel putin asa am perceput eu printre beri. Au terminat destul de repede, anuntandu-i cu entuziasm pe Dordeduh.

Pentru ca mai toate trupele romanesti de metal canta doar in engleza, ma bucur cand intalnesc formatii care folosesc limba autohtona in cantari, cu atat mai mult cu cat Drodeduh utilizeaza intens cuvinte romanesti vechi, care aproape ca nu mai sunt folosite, explorand forta acestora pe un black metal imbinat cu doina, teme populare foarte vechi sau alte invocatii folclorice.

Dojana, piesa cu care au deschis, a pregatit terenul ca un ritual: toaca si 2 buciume indreptate spre microfon te fac sa te infiori si a te pregatesti pentru explorarea intunecata care urmeaza. Cei cativa membrii veniti de la Negura Bunget, dezvolta si continua foarte bine atmosfera albumul Varstele Pamantului, care pare sa fie punctul de plecare al acestei trupe.

Sunt anuntate si cantate Flacararii, Cumpat, Jind de Tronuri, toate imbina perfect black-ul atmosferic cu temele folclorice reconstruite foarte bine pe aceste ritmuri. Pletele zboara in jurul meu in toate directiile, capetele tin ritmul intr-un headbanging de nepotolit, este o atmosfera intuecata din care nu mai vreau sa ies. Concertul se termina triumfator in aplauze satisfacute. Inca un concert foarte reusit cu o trupa care merita oricand ascultata live.

Postat în:

Cronica de concert

|

Etichete:

,

Scris de: Ciprian , 28 noiembrie 2013

Ultima modificare: Ciprian , 30 noiembrie 2013


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.