“Ne place sa ne jucam cu mintile oamenilor” – interviu cu Deliver The God

•  

(Interviu mamut realizat in aer liber la finalul concertului din Cage Club)

3B: Cine sunteti voi?

Alinesku: Noi suntem Deliver the God, din Brasov. Suntem 5 in trupa. Langa mine este Silviu, vocalul. Eu sunt unul din chitaristii trupei. Desi voi ne vedeti pentru prima oara, noi am mai fost in Bucuresti. Cred ca este a sasea oara.

3B: Care ar fi stilul trupei?

Alinesku: Stilul nu il definim noi, il defineste lumea.

Silviu:  Daca tot vreti un nume pentru stil, e o combinatie intre hardcore si death metal, dar mai sunt multe alte influente… si melodic death…

Alinesku: Lumea zice ca sunetm deathcore…

Silviu: Sa il numim deathcore, atunci.

3B: Cum a inceput prima voastra piesa, am sesizat riffuri de melodic, dupa care, la cateva secunde a urmat un breakdown. Apoi iar melodic, iar breakdown…

Alinesku: Corect, cam asta e amprenta pe care o avem…

Silviu: Ne place sa ne jucam cu mintile oamenilor!

Alinesku: … multe linii melodice si breakdown-uri care iti rup capul, cam asta e combinatia. Si se pare ca e de succes, prinde.

3B: Prinde la publicul din Bucuresti, dar in alta parte?

Alinesku: Si in alte orase am avut la fel, un feedback extraordinar. E un public extraordinar in Moldova, in Brasov, la noi acasa. Prin vest inca nu am ajuns, prin Cluj sau Timisoara.

3B: Ati avut un concert care v-a schimbat viata, cu mii de oameni in delir?

Alinesku: In 1963, pe Wembley, cred.

3B: Serios acum…

Alinesku: A, serios? Cred ca a fost in 1964.

Silviu: Niciun concert de-al nostru nu imi poate schimba viata, dar un concert foarte tare a fost tot in Bucuresti, la balul Arhitecturii. Ce a fost acolo este de nedescris, a fost incredibil. A fost in mai 2010, chiar impreuna cu Deadeye Dick si NeverGoingHome.

Alinesku: Da, ala a fost un concert intr-adevar memorabil. Adica publicul pur si simplu s-a rupt acolo, totul s-a rupt!

Silviu: Nu mai intelegeai unde e scena, cine sunt muzicienii, toti cantau, imi luau microfonul, eram in aer toti. A fost un concert foarte frumos.

3B: Cum de v-ati hotarat sa cantati si de ce. V-ati trezit asa peste noapte?

Alinesku: Pai nu a fost chiar peste noapte. Eu si basistul am inceput sa cantam prin ’94. Silviu a stat foarte mult prin Germania…

Silviu: Eu am inceput prin ’96 sa cant. Tot metale cantam si atunci, tot urlam, cantam, urlam…

Alinesku: Iar raspunsul este simplu: cantam ceea ce ne place.

Silviu: Avem influente diferite, cu totii. Fiecare vine din alt domeniu si am avut la un punct comun in care facem muzica ce ne place.

3B: Motivatii financiare?

Silviu: Motivatii financiare?… (pauza)

Alinesku: Nu veti ce pauza am lasat? (rade) Cantam metal, e raspunsul perfect

3B: Trecem atunci peste aceasta intrebare. Ati mai facut parte din alte trupe.

Silviu: Binenteles, dar la mine nu le stie nimeni, pentru ca nu am mai avut trupe prin Romania. Am cantat in De Profundis, cantam doom-death, prin ’96-’97. Am gasit numele asta printr-un pasaj din biblie. Nu sunt credincios, dar mi-a placut mie numele asta si mi-a placut cum suna trupa, se potrivea cu stilul pe care il cantam. Dupa care am facut o pauza, am cantat in cateva trupe fara nicio semnificatie, apoi am intrat intr-o trupa care incepe sa devine tot mai cunoscuta in Germania, At Daggers Drawn. Tot un melodic death cu influente hardcore/trash. Am cantat cu ei pana in 2007 cand m-am intors in tara si am dat de baietii astia cu care am infiintat Deliver the God.

3B: Deci pana in 2007 ati fost altceva?

Alinesku: Da, altceva. Practic toata nebunia asta cu muzica a inceput prin 94. Pe atunci cantam un rapcore, cam cum canta Vita de Vie pe la inceput…

3B: Un fel de Clawfinger?

Alinesku: Da, exact, ceva gen Clawfinger. Pe urma am scos o piesa hip-hop…

Silviu: care suna foarte bine!

Alinesku: … si pe urma, prin 2004, ne-am reunit, ca vedeam ce porcarii sunt pe Atomic si am zis “bai, e pacat de noi, hai sa facem ceva ca avem idei bune”. Si am inceput un proiect, Nerv, crossover/hardcore si ne-am dus asa pana prin 2007-2008, cand a venit Silviu in trupa. Am schimbat si tobarul, a venit Norman, am luat inca un chitarist, ca eram singur si mai bagam si voce. Si am zis ca daca tot am trecut pe deathcore si avem si o componenta noua, atunci hai sa iesim cu un nume nou, sa luam totul de la zero. Asa s-a nascut Deliver the God. Acum o sa ma intrebi ce semnifica numele si cum l-am gasit.

3B: Ce semnifica numele?

Alinesku: Nu semnifica absolut nimic (rade), toata lumea intreaba care e semnificatia, daca are vreo tenta religioasa. Nu are absolut nicio treaba cu asta. Este treaba voastra daca vreti sa gasiti semnificatii, eu nu caut sa gasesc vreuna. Noua ne-a placut cum suna, are o anumita putere. Si era si liber pe myspace.

3B: Cum e Brasovul din punct de vedere metal?

Alinesku: Brasovul, un ultimul an si jumatate, s-a ridicat extraordinar de mult. In primul rand, avem acum unde sa cantam, pana acum era o mare problema, nu aveai o sala unde sa canti. In al doilea rand, au revenit trupe bune, Indian Fall, Code Red, ne-am “nascut” si noi…

Silviu: Coins as Portraits…

Alinesku: Da, si multe alte trupe. Brasovul incepe sa miste, plus ca vad ca si publicul se misca. Inainte venea la concerte, statea, se uita, analiza… Acum a inceput sa se rupa rau de tot si, cum ziceau si baietii de la Mediocracy, trebuie sa ai grija prin Brasov cum o faci.

3B: Cum e publicul din Bucuresti?

Silviu: Am avut si experiente, hmm…

3B: Negative?

Silviu: Negative in sensul ca nimeni nu se misca, nu aplauda… Si toti imi spuneau dupa concert ca lor le place, dar nu o arata. Dar, la fel, am avut si vreo 2-3 concerte extraordinare, cum ar fi finala Rock Battle, sau Balul Arhitecturii, sau concertul cu Language of Thought Hypethesis, o trupa din Slovenia.

3B: Multi au impresia ca publicul din Bucuresti e mai fitos. Adica a vazut multe trupe mari iar la concertele underground nu prea reactioneaza.

Silviu: Da, aceeasi senzatie am avut-o si noi, dar am invatat ca nu este tot timpul asa. Chiar am prins niste concerte foarte faine. Cum ziceam, am avut 6 concerte in Bucuresti si am avut experiente si pozitive si negative.

Alinesku: Mai multe pozitive. Publicul din Bucuresti e un pic diferit, se vede cu ochiul liber, dar nu cu mult, se poate misca roata asta a publicului bucurestean. Probabil ca are o saturatie anume, dar noi am fost primiti foarte bine.

Silviu: Noi ne-am simtit bine oricum, nu avem nicio problema, si abia asteptam sa revenim.

Alinesku: Iar ce s-a intamplat in seara asta a fost chiar foarte-foarte tare. Chiar imi spuneau unii ca nu se asteptau sa vina atat lume, sa se miste. A fost foarte fain. Respect publicului din Bucuresti!

3B: Ce influente aveti din metal, ce trupe?

Silviu: E greu cu influentele, nici macar nu pot sa-ti numesc trupele, sunt foarte multe… Imi plac My Dying Bride, la fel de mult cum imi plac Emperor, Morbid Angel, Morgoth, sau Cannibal Corpse…

3B: Dar ce trupe v-au influentat ca stil?

Silviu: Pai ar fi trupe gen Suicide Silence, War From A Harlots Mouth… Dar e greu sa numesc anumite trupe. Mie imi place si Jazz-ul din anii ’60, imi plac Faith No More, tot ce e legat de Mike Patton, mai ales ultimul Mondo Cane. Nu ma rezum numai la metal. In momentul de fata sunt pe black metal, ascult Enslaved si Deathspell Omega, dar poate luna viitoare o sa incep sa ascult alte chestii, nu sunt legat de un anumit stil.

3B: Ai enumerat 200 de mii de trupe, dar ele se aud pe scena, macar o secunda?

Alinesku: Cred ca vorbesti cu persoana gresita, pentru ca foarte multe piese le compun eu, iar acolo se aud mult influentele mele. Care sunt August Burn Red, I Killed the Prom Queen, Parkway Drive, Oceano… cam astea sunt trupele pe care le ascult eu foarte mult. Metalcore, deathcore, hardcore, pe partea asta, dar in special deathcore… Carnifex!

3B: Un fel de modern metal, care cam lipseste din Romania, cu exceptia trupelor vazute in aceasta seara

Alinesku: Cred ca ai dreptate aici, cam pe acolo…

Silviu: As mai putea sa numesc Vile Obsession, din Iasi, Cap de Craniu, fostii Crize… Deathdrieve, care sunt un fel  de thrashmetal, cu influente mai metalcore.

3B: Sa zicem un fel de Lamb of God.

Alinesku: Sa nu zicem Lamb of God.

Silviu: Lamb of Deliver the God!

Alinesku: Deliver the Lamb of God!

Silviu: Idea e ca majoritatea trupelor care canta un metal mai modern sunt din Bucuresti. Ar mai fi Coins As Portraits din Brasov, care canta un deathgrind cu influente jazz. Pentru Romania e ceva nou.

3B: Vin si in Bucuresti?

Silviu: Au fost!

Alinesku: E o combinatie intre War From a Harlots Mouth si Despised Icon.

Silviu: Tot cu doi vocali, suna foarte bine, am cantat de 3-4 ori cu ei, sunt foarte buni. In rest nu stiu ce alte trupe din Romania mai sunt in stilul asta, ar putea sa mai fie cateva, o sa aflam de ele cand or sa se afirme.

3B: Publicul din Bucuresti este foarte restrans, ca o familie. De cate ori veniti in Bucuresti vedeti aceiasi oameni.

Silviu: La fel este si in Brasov. Oricum, stilul asta nu se bucura de succes in Romania.

3B: Te referi la modern metal.

Silviu: Da, chiar daca nu imi place termenul asta. Oricum, am avut experiente in Iasi, in Botosani, cand oamenii au venit la mine si mi-au spus: “in sfarsit, o trupa care suna altfel decat ce avem noi aici”. Pentru ca toate trupele sunau gothic, doom, black metal, death metal clasic. Sunt multe trupe care nu ajuns inca sa cante in Moldova si este pacat, pentru ca noi am avut foarte multe experiente pozitive acolo, la Iasi, Botosani, Bacau, Suceava…

Alinesku: Si chiar maine (8 ianuarie n.a.) plecam acolo, cu Deadeye Dick*, in Bacau si Iasi, si o sa iasa foarte frumos. Mai aveti intrebari? Daca nu, va multumim pentru interviu. Dar daca mai aveti, pastrati-le pentru 21 ianuarie, in Clubul fabrica, unde o sa avem alt concert.

3B: Mai avem o ultima intrebare. Noi am platit niste bani la intrare. O parte din ei merg la voi, sau faceti munca voluntara?

Alinesku: O parte din bani merg la noi, dar o parte foarte mica. Adica ni se plateste benzina si am avut niste bonuri de consumatie din care ne-am luat niste bere.

3B: Cazare?

Alinesku: Nu.

3B: Mancare?

Alinesku: Nu.

3B: Deci voluntari?

Alinesku: Da. Este trist, pentru ca organizatorii se gandesc ca noi putem canta nemancati, nedormiti, insetati si as amai departe. Nu poti sa canti asa. iti cari sculele singur, scule in care ai investit banii tai, si vorbim de scule relativ bune… Toate astea sunt facute pe spinarea noastra, dar le facem din pasiune. Si cu toate astea venim la concerte.

Silviu: Mai nou nu mai venim de cate ori ne cheama cineva, pentru ca nu ne permitem. Nu mai avem posibilitati sa ne finantam si… nu mai merge. Si daca cerem ceva in plus, un onorariu de trupa, de obicei suntem respinsi, ni se zice ca nu se poate.

3B: Aveti surse de venit?

Alinesku: In mare parte da. Unii mai greu, pentru ca avenit criza asta, iar altii sunt mai ok cu joburile si din asta ne sustinem. Oricum, suntem toti angajati.

3B: Cam cat timp pe saptamana faceti repetitii, avand in vedere ca faceti si altceva?

Alinesku: Avem un noroc formidabil, pentru ca avem sala noastra de repetitii, in care putem merge in orice zi, la orice ora. Iar asta e un lingou de aur, sa ai sala ta, cu sculele tale. Asa ca repetam de cate ori avem nevoie si de cate ori ne face placere[…]

Si, din pacate, aici ia sfarsit interviul. Din cauze obiective (inghet, alcool) cineva a uitat sa apese butonul de Rec dupa ce inregistrarea anterioara a luat sfarsit. Oricum, nu lipseste mult, pentru ca gerul i-a invins si pe intrebati si pe intrebatori. Totusi ne cerem scuze trupei pentru am pierdut ultimele cuvinte. Probabil au fost cele mai importante din tot interviul. Ne revansam data viitoare, la temperaturi mai normale.

Postat în:

Interviu

|

Etichete:

Scris de: trei betivi , 10 ianuarie 2011

Ultima modificare: Ciprian , 7 februarie 2019