Concertul Secret

•  

Secret Chiefs 3 – Silver Church, 7 noiembrie 2012

Secret Chiefs 3

De asta primavara am aflat ca SC3 vor veni a doua oara in Romania. Si de atunci am “fiert” in asteptarea evenimentului. Am scris data trecuta despre concertul din 2010, asa ca stiti cat de tare a fost, iar daca nu stiti va invit sa cititi articolul, e bine scris (cel putin asa mi-a zis prietenul Tase – care Tase, apropo, n-a venit nici atunci, nici acum la concert. Rusine!). In fine, sa n-o lungesc, cum evident trebuia sa lucrez pana la 1 noaptea, am facut tot felul de scamatorii si am reusit sa dispar de la serviciu ca David Copperfield. La ora 21 m-am infiintat cu toata trupa in fata bisericii de argint unde am intrat dupa cateva minute de dardaiala. M-am aprovizionat cu 2 tricouri de la standul cu marfa si apoi am bagat repede doua beri. Pentru cei care tin neaparat sa afle, e vorba de C*rlsberg (nu scriu numele real ca sa nu fac reclama) la 0,33l, 5 ron bucata. Daca nu voiati sa stiti acest amanunt, acum e prea tarziu. Apoi m-am strecurat in fata scenei (ceea ce n-a fost greu deloc, tinand cont ca acolo nu era nimeni).

a.P.A.t.T

In deschidere la SC3 urmau sa cante liverpool-ezii de la a.P.A.t.T.. Desi ar fi trebuit, nu mi-am facut “temele” inainte de concertul lor, asa ca habar n-aveam ce urmau sa cante. Am remarcat insa multimea de microfoane, vreo 5 la numar, precum si numarul mare de ratze de plastic insirate pe scena. Dupa cateva barfe schimbate cu insotitorii mei, apatt-icii au intrat deodata pe scena, imbracati toti in alb, 4 insi si o tipa. Individul din centru, care parea sa fie liderul trupei, avea pe cap un fes a la Conu’ Leonida. S-au insirat la instrumente: clape, chitara, bass, tobe si oboi (sau cel putin asa cred, ca era oboi) intr-o ordine care s-a dovedit relativa, pentru ca tot concertul indivizii s-au perindat pe al toate instrumentele, facand schimb intre ei. Cel mai simpatic a fost un nene cu ochelari, a carui treaba pe prima piesa a fost sa se imbrace si sa se dezbrace. Vreo 5 minute si-a tot tras si si-a dat jos de pe el pantaloni, camasa, maieu, haina, bluza etc. Cat despre muzica, au bagat ceva… indescriptibil. Sa zic un fel de jazz-noise-rock cu ceva metal. Mult avantgarde si o gramada de experimental. A sunat bine, dar din fericire n-am ascultat decat 3 piese. Zic din fericire pentru ca, dupa vreo 10 minute, tour manager-ul a venit la mine si la ursu’ si ne-a spus ca putem sa facem interviul cu Trey Spruance.

Am uitat sa va spun ca, inainte cu cateva zile de concert, ursu’ l-a contactat pe Trey pe feisbuk si l-a intrebat daca e ok sa facem un interviu cu el, treaba cu care omul a fost de acord. Prin urmare, dupa 3 piese a.P.A.t.T., cei doi betivi (al treilea fiind un dezertor ordinar) l-am urmat pe Spruance in back stage (pentru prima oara in “cariera”, iuhu!) unde am realizat un interviu senzational, care urmeaza sa apara in curand pe treibetivi.net (asa ca ramaneti aproape!). Ma mananca pielea asa ca va voi dezvalui acum in exclusivitatea mondiala (!!!) ca Secret Chiefs 3 tocmai au inregistrat un nou album in toamna lui 2012, pe care urmeaza sa-l lanseze in curand, alaturi de un alt album, Book of Souls (a doua parte din trilogia Book of Truth). In fine, dupa un interviu de 32 de minute cu omul incredibil de amabil si de simpatic care este Trey Spruance, ne-am intors in fata scenei pentru a vedea evenimentul principal al serii.

Secret Chiefs 3

Dupa cateva minute de sound check si alte doua beri, “calugarii” de la SC3 (imbracati in traditionalele robe negre) au inceput recitalul. Ceea ce a urmat a fost absolut incredibil. Regret nespus ca doar vreo 50 de bucuresteni (plus o mana de straini) au binevoit sa vina la acest concert. Pentru ca, repet, a fost in-cre-di-bil. Nu pot sa descriu in cuvinte ce au facut acei 5 oameni pe scena, cum au cantat, cum s-au miscat, cum au scos untul din instrumente… Remarc in special prestatia tobarului, Kenny Grohowski, de la Resolution 15 (om care a facut cunostinta cu SC3 abia in august 2012, cand a fost remarcat de Trey la un festival organizat de John Zorn), a violonistului/chitaristului/trompetistului Timba Harris, de la (defuncta trupa) Estradasphere, care a sfasaiat pur si simplu arcusul de la vioara, l-a facut franjuri cantand, si, binenteles, a maestrului emerit Trey Spruance, care la 43 de ani sare si topaie pe scena ca un adolescent. Ma uitam la acesti oameni cum se agitau pe scena si imi venea in minte Jon Anderson, de la Jetrhro Tull, un alt nebun al rock-ului. E ceva special sa vezi astfel de personaje cum canta si despre care nu poti sa spui decat ca sunt niste nebuni, si asta in cel mai bun sens al cuvantului. Pentru ca, sincer, e nevoie de o doza uriasa de nebunie sa canti o astfel de muzica. Imi este extrem de greu sa-i explic cuiva care nu a a scultat ce canta Secret Chiefs 3. Un melanj de rock, surf, muzica orientala, muzica de film, metal, muzica psihedelica, jazz, si cate si mai cate.

Secret Chiefs 3

Pentru cei care au ascultat SC3 le voi spune doar ca set list-ul a continut piese de pe Book M, Book of Horizon, Le Mani Destre Recise Degli Ultimi Uomini etc. Am subtilizat la finalul concertului servetelul pe care era scrisa ordinea pieselor (cu un scris aproape ilizibil). Spicuiesc de pe el: The 4 (The Great Ishraqi Sun), Vajra, Sophia’s Theme, Book T: Exodus, Brazen Serpent, Radar (The Day the Earth Stood Still) s.a.m.d. Au iesit de vreo 3 ori de pe scena, s-au intors pentru 3 bis-uri (bis-uri la figurat, pentru ca nu au repetat nicio piesa). Nu au cantat nici de data asta (din pacate) Ciocarlia. Dar orice ar fi cantat, ar fi iesit perfect. Au fost intr-o forma dementiala, si au lasat senzatia ca o pot tine pana dimineata fara ca cineva din audienta sa se plictiseasca. Ba chiar am avut impresia ca dupa fiecare piesa uralele din public deveneau din ce in ce mai zgomotoase. Trag concluzia ca, probabil, multi din public nu mai ascultasera pana acum SC3 si, pe masura ce concertul inainta, au fost prinsi din ce in ce mai mult in mrejele muzicii extraordinare a lui Trey Et Co.

Secret Chiefs 3

Oricum, indiferent daca cei din audienta au ascultat sau nu SC3 pana acum, cu siguranta nu vor uita niciodata acest concert. Pentru ca a fost un eveniment unic, unul dintre acele show-uri pe care nu ai cum sa le uiti si pe care le vei povesti nepotilor (ehei, dragii moshului, cand eram eu tanar…). Si deja m-am obraznicit si visez la ziua cand Secret Chiefs vor veni a treia oara in Romania (asta dupa ce acum 2 ani nici nu credeam ca o sa-i vad vreodata). Jos palaria pentru acest om Hefe, de la Bring The Noise, nu inteleg cum naiba face de tot timpul organizeaza astfel de evenimente. A adus Faith No More, a adus Secret Chiefs 3, daca aduce si Mr. Bungle… dar deja o dau in fantezii erotice. Tot ce conteaza e ca am petrecut o seara minunata alaturi de prietenii mei, pe acordurile muzicii mele favorite. Asta e motorul care ma mentine in functiune. Nu stiu ce as face daca n-as mai putea asculta o astfel de muzica, daca as surzi peste noapte. As innebuni! Mai bine orb decat surd! Rock on!

P.S. Am inceput acest articol cu cuvintele “concertul secret” si am uitat sa scriu la ce ma refeream (berea, bat-o vina). Voiam sa zic ca mi se pare inexplicabil ca la un astfel de evniment, de care se stia de vreo 6 luni, poate mai mult, sa vina doar o mana de oameni. Parca s-a tinut mortis sa se faca totul in taina, fara publicitate, fara galagie. Sincer, oamenii astia meritau mult mai multi spectatori. Ar fi trebuit sa se umple Silver Church, sa dea pe afara, sa fie mult mai multi ca data trecuta in Control. Chiar si Trey spunea ca face turnee de-astea in Europa de Est cu gandul ca la fiecare concert vor veni mai mult spectatori ca data trecuta. Uite ca e posibil ca a treia oara sa ne ocoleasca, pentru ca in ritmul asta data viitoare vom fi 10 insi…

Scris de: sorin , 8 noiembrie 2012

Ultima modificare: ursu' , 7 decembrie 2012


4 thoughts on “Concertul Secret

  1. mda…50 de oameni la o promovare a evenimentului de KKt. Si se pling ca nu vin platitori la concerte. eu de exemplu aveam impresia ca se tine pe 8.11

  2. am vrut sa zic ca e foarte nisat. in orase mai “fierbinti” e foarte posibil sa apara cam tot atatia. nici ei nu se asteapta la un public extrem de numeros

  3. problema e ca un organizator de concerte nu-si scoate parleala cu 50 de platitori (sau 60, sau 70). de aceea multe trupe de nisa (cum le zici tu) nu vin in romania pentru ca e riscant sa le aduci si sa iesi in pierdere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.