Primele date despre Balta Albă dateaza din 1813, de pe vremea domnitorului Caragea: o epidemie de ciumă omorîse peste 50 de mii de oameni, iar una dintre gropile comune în care erau îngropați se afla aici. Varul nestins care se arunca peste morți era împrăștiat de ploi formînd bălți albe.
În anii 1960, într-un București în plină expansiune, aici apare un cartier mai select. În majoritatea blocurilor noi locuiau militari, profesori, oameni de cultura, iar în vecinatate apăreau fabrici și uzine, lucru care aducea un număr mare de muncitori și făcea cartierul foarte pestriț.
O particularitate a cartierului e apariția unui mare numar de muzicieni, ceea ce-l face unic nu doar în București, ci în întreaga țară: în cei cățiva km pătrați aveai hard rock, new wave, avangardă, hip-hop, jazz, electro, muzică clasică și lăutarească. Iris, Timpuri Noi, Partizan, Sarmalele Reci, IL-Egal, Marijuana, Maxim Belciug sînt doar cîteva nume de trupe cu rădăcini în cartier.
Documentarul lui Silviu Munteanu dezvăluie povești ale muzicienilor și ale cîtorva dintre personajele neaoșe. Aflăm despre cartier, despre muzica celor din cartier și despre contextul socio-cultural de acolo.
Pentru că filmul “Balta Albă” împlinește 8 ani de la lansare, îl proiectăm, discutăm și comentăm cu o gașcă Titanică: Silviu Munteanu (Regizorul), Adrian Plesca (Artan), Răzvan Moldovan (Suedezu), Mihai Iordache, Florin Dumitrescu (Textier), Mircea Florian, Eugen Nuțescu (Oigăn), Victor Popescu (Brazda lui Novac).
Pentru o călătorie completă în istoria Titanului, proiectăm și documentarul regizoarei Medicne Madison, “Suita Titan”, o incursiune muzicală cântată și povestită nostalgic, pe malul lacului IOR.
Intrarea liberă,
Donațiile libere,
Spiritul liber!
Pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/1562162914621293?ref=newsfeed
Postat în:
Evenimente