Pandemie, blues și poezie

•  

Pe Mike Godoroja și Blue Spirit îi urmăresc de 20 de ani … mi-au plăcut de la început, un sound bine lucrat, blues cald și o abordare old school pe care am experimentat-o mereu cu plăcere. Prima dată i-am văzut cu Sorin în 2001, la Nottara. Am rămas de atunci plăcut surprins de complexitatea live-ului pe care il fac, de stilul zeppelian abordat, de traducerile the doorșilor și vocalizele old school ale lui Mike specifice acelor frumoși ani ’70, care se mai poartă încă nostalgic și în ziua de astăzi. Am mai ciulit urechile pe ici pe colo când era vorba de ei și și acum vreo 6 ani i-am vazut în Green Hours, unde împreună cu poetul Mircea Cipariu au pus în scenă un show cu poezii de Nichita Stănescu, memorabil recitate … țin minte că am stârnit atunci la dans pe culoarul de la subsolul acestui prim bar bucureștean, de după ’90, în care merg mereu cu plăcere.

Și pentru că am vrut să pătrund iar acest spirit, m-am gândit să organizez asta la noi la bar online, că tot e pandemie, cu ceva sete de evenimente și concerte. Și nu oricum, cu ajutorul Manuelei care a preluat frâiele barului de câteva luni, am putut aranja o filmare de 360 de grade folosind frumoasa tehnologie Virtual Reality, prin cei de la Peach Art Crew, o echipă de oameni foarte faini! Mihai Gradinariu, leader-ul echipei, s-a ocupat și s-a implicat peste așteptari în acest proiect.

Am planificat astfel ca totul să se întâmple într-o sâmbată, când echipa trupei și sunetistul lor însetați și ei să guste dintr-un concert, au venit la noi încă de la 8 dimineața, timp în care s-a lucrat foarte mult la aranjamente, mixer, sunet, probe, check, check, check, până ce toate instrumentele și microfonul au fost aduse în parametrii veritabili. Apoi, motor, s-a dat drumul la show, în jur de ora 15, în bar fiind doar trupa și noi, cei câțiva bețivi de-ai barului. E drept, eu am ajuns mai târziu “ca o prințesă” și evenimentul nu ar fi fost posibil fară implicarea, ajutorul și pasiunea pusă de Victor și Manuela care au stat acolo de dimineață până seara, pe tot parcursul defășurării ostilităților.

Erată: Mircea Florian și Calin Pop doar au ținut interviuri la noi în bar, nu au cântat, în agitație, informația nu s-a transmis foarte clar către Mike înainte de concert.

E puțin ciudat sa urmărești o trupa live în mai puțini oameni decât trupa, dar știam că o data cu transmisia online vor fi mulți alții. Și așa s-a întâmplat. Pentru că montajul, sunetul și masterizarea unui asemenea proiect nu putea fi gata de pe o zi pe alta, am ales să difuzăm concertul pe 13 decembrie, ziua morții lui Nichita Stănescu. Din biroul celor de la Peach Art am urmărit online dumincă seara, împreună cu prieteni de-ai barului și admiratori ai trupei sau curioși, toți de acasă sau de aiurea, un show care a evoluat pe cinste.

Eugen Cristea, actor la Teatru Național, cu binecunoscutul său timbru de la emisiunea la care ne uitam când eram copii, Feriți-vă de magăruș, a recitat între piese cu plăcere și avânt din poeziile lui Nichita.

Cântec, Scurtă baldă, Leoaică tânară iubirea, Visul unei nopți de iarnă …

Mike a povestit de simbioza blues-ului cu poezia lui Nichita, prieten de nedespărțit cu maestrul Johnny Raducanu.

Talentul și plăcerea cu care a cântat Mike au dat un vibe muzical frumos, dar mai ales muzicuța lui Marcian Petrescu care a făcut minuni și de cele 3 claviaturi care au așezat show-ul la un standard instrumental superior.

Eugen Cristea a cântat un cântecel parcă pentru copii, cu care personal nu am rezonat prea tare, anti tehnologie, deși eram cu toții înconjurați de tehnologie …

M-a impresionat în schimb piesa lui Mike, Caii din Padurea Letea, o piesă foarte bine închegată și realizată.

Deși cântă de mai bine de 2 decade, band-ul continuă să evolueze și să producă muzică consistentă, pregătind un nou album: Născut în România.

Mulțumim celor de la Peach Art Crew pentru implicare și realizarea filmării în această tehnologie specială, care i-au făcut pe cei care au fost nevoiți să stea atâta timp departe de pereții interiori ai barului, să retrăiască atmosfera unui concert din 3B, cumva mai aproape de realitate.

Vom redifuza concertul și il vom posta integral online. Ținem flacăra concertelor la foc mocnit, până trece nebunia …

Scris de: Ciprian , 17 decembrie 2020

Ultima modificare: Ciprian , 22 decembrie 2020