Cimpoiul bulgaresc in Control

•  

De curand am ajuns cu Ana la cel de-al 3-lea concert Smallman tinut in Bucuresti, trupa de care mi-a placut inca de prima data cand i-am ascultat. Seara a fost deschisa dupa ora 9 de o trupa Climate, de care abia atunci am aflat de pe bilet. Muzica lor a fost aproape exclusiv instrumentala, foarte post rock/ metal si foarte progressiva. Parea incredibil cum doar 2 oameni puteau produce o asa densitate cu intensitate de sunete. Mi-au placut si a fost un intro perfect.

Dar dupa introducere a urmat si o dezintroducere, marca Control. In pauza, bit-uri tari si electronice se revarsau peste berile noastre, parca ajunsesem intr-un club de digeiala. Ah da, am uitat, Control e un club de digeiala, care nu prea-si mai pastreaza muzica si obiceiurile inspirate de la Joy Division si ce-a urmat dupa, cum o facea acum 5-6 ani. La fel ca Silver Church sau Colectiv, e un loc creat pentru consum sau hipstareala, si nu are nimic in comun cu concertele pe care le gazduieste. Asta e, in lipsa unor spatii de explorari muzicale autentice, suntem turisti de cateva ore in cluburi in care altfel n-am intra probabil niciodata.

Si in fine au urcat pe scena Smallman si s-a schimbat in sfarsit atmosfera. Fara prea multe cuvinte, trupa se arunca si se lasa stapanita de valurile progresive si progresiste ale propriilor creatii cu puternice inpiratii Tool. E si ceva sludge, e si ceva post metal si daca ma straduiesc gasesc si usoare accente psihedelice pe ici pe colo. Dar cel mai important, flautul si cimpoiul desavarsesc concertul si dau un iz traditional balcanic, care se imbina perfect cu metalul alternativ si mai ales creativ, al bulgarilor.
Piesele Evolution si Two Rivers au revarsat capete si plete prin public, inducand stari foarte placute, instrumentele devenind psihotroape muzicale. Totul a fost insotit de diverse elemente vizule, proiectate pe zidul din spatele scenei.

Concertul a fost dedicat scurt metrajului The Blood, tema fiind compusa de Smallman, film cu marcante animatii, despre sange si varsarea de sange.

S-au tinut si aplauze prelungite, si bis, si tipete si chiote. Am fost in total la 3 concerte Smallman de care m-am bucurat si fara sa ma plictisesc de ei, astept sa merg si la al 4-lea, al 5-lea etc.

Postat în:

Cronica de concert

|

Etichete:

,

Scris de: Ciprian , 24 aprilie 2016

Ultima modificare: Ciprian , 11 august 2016


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.