Un concert statement @ Dan Teleașă & Mihnea Ferezean

•  

Pe Dan Teleașă îl știu de anul trecut, cand s-a declanșat războiul din Ukraina. A schițat atunci o piesă simplă dar excelentă, care exprima exact drama bombelor date peste noapte și a atacurilor, starea de război pornită peste Dombas și Zaporojie. Simțind puternicele influențe Watersciene din piesă, l-am sunat imediat. Nu avea un setlist atunci, nu mai cântase în public … dar l-am încurajat și i-am propus să cânte la noi. Nu era pregătit pentru asta, dar a alcătuit un setlist și așa am anunțat atunci conertul Songs for Freedom, iar donațiile s-au dus pentru refugiații ukrainieni.

A fost primul lui concert cântat în public, iar de atunci a înecput să lege concerte, m-a invitat la multe dintre ele, dar spre rușinea mea n-am reusit să ajung. Mai bine de un an a trecut și a venit timpul să cante din nou la noi … A venit cu Mihnea Ferezean și am numit concertul Night of the grunge. Ce a urmat a fost un concert electo acustic cum nu mă așteptam.

Cântarea a fost un întreg statement însoțit de proiecții tematice, foarte bine montate. A început cu o piesă, Heros, iar pe fundal s-au derulat imagini din dronă cu clădirile bombardate din Ukraina. Apoi Guitar and Rose, cu poze emblemă și foarte expresive din anii revoluției din ’89 … sau aș putea spune, ale războiului civil din ’89?  … Ce mai, aveam impreisa că asist la un concert cu un Roger Waters local 

Se spune că o piesă e bună dacă se poate reproduce doar cu o chitară și o voce? Este adevărat. Au fost inflexiuni progresive excelente, cu un timbru și o voce contemplativă, ce s-au împletit prea bine cu chitara. Și pentru că era seară grunge, a urmat Something in the Way, moment urmat de o altă compoziție proprie … Freedom. A continuat cu o piesă interesantă, Until is done, pe proiector derulându-se imagini de la #Rezist-ul din Piața Victoriei … la care am participat atunci din plin. Am recunoscut și simțit tensiunuile momentelor de atunci, în tonalitatea piesei.

Și piesa care a fost promotorul acestui șir de întamplări, for Ukraine:

Concertul a continuat și a captat barul. Ochii au fost pe ecran, la montaje foarte reușite, iar urechile la mesajul și sunetul cald al corzilor acustice și electrice. Dan a avut o voce foste expresivă, cu care a colorat toată panoplia de sentimente din bar.

Scris de: Ciprian , 19 iunie 2023

Ultima modificare: Ciprian , 22 iunie 2023


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.