RATM + The Mars Volta + militantism = muzica buna

•  

One Day As A Lion Navigand pe myspace zilele trecute, am dat peste unul din cele mai bine tinute secrete muzicale din ultimul timp: proiectul lui Zack de la Rocha (Rage Against the Machine) si Jon Theodore (ex The Mars Volta), intitulat dupa creionarea ideilor celor doi, One Day As A Lion. Numele provine de la o poza controversata, in alb-negru, din anii ’70, a carei descriere era: “Mai bine esti leu o zi, decat miel, o mie de ani”.
Numele i-a picat ca o manusa lui Zack, sustinator fervent al EZLN, al carei principal model (E. Zapata) avea o zicala celebra, preluata si de alti artisti (Max Cavalera): “Mai bine mor in picioare, decat sa continuu sa traiesc in genunchi”.

EP-ul incepe cu piesa care se gaseste oficial si pe pagina lor de myspace, Wild International.

Mesajul albumului este, inevitabil, unul militant, protestatar, revolutionar. Versurile sunt specifice lui Zack, dar nu anacronice, din punct de vedere istoric. Preia teme si combate teme precum razboiul, sistemul, politica externa, credinta de orice fel. Indeamna la lupta si la desteptarea maselor. Da, omul nu s-a schimbat. Stilul rap de voce pica cel putin interesant pe compozitile instrumentale la care si de la Rocha a avut un rol, prin keyboard (rol pe care si-l indeplineste de minune, dand un groove special, ca de exemplu pe piesa One Day As A Lion).

Aproape normal, soundul total al trupei este un amestec intre Rage Against the Machine si The Mars Volta. Sau cum ar suna RATM daca Tom Morello si-ar schimba tonurile sale cunoscute in unele ceva mai joase, mai intunecate. Zack utilizeaza efecte pe voce, aparte de reverbul specific RATM, efecte care te duc cu gandul la trupe de electro-rock agresiv sau trip-hop. Si asta nu e deloc rau, pentru ca da savoare proiectului.

Compozitiile lui Theodore sunt specifice lui, cu treceri bruste, ruperi de ritm si contra-timpi care multumesc si gadila placut urechea ascultatorului de muzica alternativa buna.

One Day As A Lion nu va putea avea inca un turneu ca urmare a implicarii lui Zack in cutreieratul lumii cu RATM. Dar de indata ce vor avea o pauza, un concert al One Day as A Lion va fi un eveniment cu care se va mandri orice organizator de concerte. Proiectul celor doi inseamna arta urbana, arta moderna, mai presus de interese de marketing. Singurul regret cu care ramai dupa ce il asculti este ca deocamdata, nu exista decat un EP. Dar, la cat de bine isi tin secretul, poate vom avea norocul unui album, cat de curand…pana atunci… “If you fear dying, then you’re already dead!”.

Postat în:

Recenzie de album

|

Etichete:

Scris de: alex , 24 iulie 2008

Ultima modificare: Ciprian , 7 februarie 2019